25 Eylül 2014

İstanbul Kırmızısı – Ferzan Özpetek


Filmlerini severek takip ettiğim, en sevdiğim yönetmenlerden biri olan Ferzan Özpetek’in ilk kitabı “İstanbul Kırmızısı” nı  alıp okumamak olmazdı. İtalya’da yaşayan yönetmen, bu otobiyografik kitapta, İstanbul’un hayatında hiç bitmeyen özlemini ve yerini dile getiriyor. Kitap, İtalya’da da en çok satanlar listesine girmiş.
Özpetek, son derece samimi ve içten bir şekilde çocukluğunu, ilk ergenlik ve gençlik yıllarını, ilk aşkını, babasıyla çekişmelerini anlatıyor. Yazarın hayat hikayesinin paralelinde, Gezi olayları zamanında turist olarak İstanbul’da bulunan dört kişilik bir İtalyan grubun başından geçenler de anlatılıyor. Sanki bu hikayeler, filmlerinde izlediğimiz senaryoları andırıyor.


Annesine karşı derin bir sevgi besleyen Özpetek, kitabın kapağında, annesinin eski bir resmini kullanmış. Kitabın adı da annesinin kendisinden istediği kırmızı bir ojeden geliyormuş. “İstanbul Kırmızısı”, Ferzan Özpetek’in söyleyeceklerini takipçilerine iletmek için yazdığı bir kitap, bir kendini anlatma çabası… Edebi roman sevdasındakiler değil ama sevenleri okuyup oldukça keyif alabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder