9 Ekim 2014

O Geri Döndü - Timur Vermes



Hitler 1945 yılında ölmemTimur Vermes adlı Alman yazarın ilk romanı olan "O Geri Dödü", uzunca bir süredir Almanya'nın bestseller listelerinde 1 numara... Türkiye'de de ilgi gören kitap, Hitler'i adeta hortlatıyor.
Hitler, yeniliklere anında uyum sağlar. Türk bir show yıldızının programında Hitler benzeri olarak parodiler yapar. Ülkenin bir bölümü, gerçek Hitler'in söylemlerine kara mizah unsuru olarak kabul edip bayılırken bir kısmı da bu Hitler bozuntusundan nefret eder. Youtube fenomeni olan ve sosyal medyada patlama yaşayan Hitler, ülkesini "doğru yola sokma" yolunda tüm yenilikleri başarıyla kullanır. Fikirlerinden ödün vermeden şöhretini zirveye ulaştırır.
Yazar, Hitler'in yazdığı "Kavgam" ve "İkinci Kitap" adlı makalelerinden oluşmuş kitaplarını okumuş. Birkaç biyografi de eklenince Hitler hakkında yeterli bilgi sahibi olduğuna inanıp bu kitabı yazmış. Bence "daha fazla araştırma yaptım" dese inanabilirdim. Çünkü kitapta Hitler ve yaşamı, çok ince ayrıntılarına kadar veriliyor. En yakın yoldaşları, yaşadığı mekanlar, dönemin partileri ve kuruluşları, Almanya'nın nazi dönemi, çok iyi anlatılmış. Diktatör, aynı zamanda bir mimar ya da mühendismiş gibi köprüler, binalar tasarlıyor. Yazarmış gibi kitap yazıyor. Gazeteciymiş gibi tüm yayın organlarına burnunu sokuyor. 

Kitap kesinlikle tam bir kara mizah harikası. Benim için biraz okuması zor bir romandı; zira Hitler'in Yahudi nefreti, diktatörlüğü ve milliyetçiliği dışında o dönem hakkında pek bir fikrim yok. Konuyla ilgili bilgisi olanların daha bilinçli ve severek okuyacakları kesin.


Er Ist Wieder Da










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder