18 Ocak 2015

Kısasa Kısas


Bu akşam CKM'de Tiyatro Pera'nın sahneye koyduğu "Kısasa Kısas"oyununu izlemeye gittim. William Shakespeare'in yazdığı oyunu Nesrin Kazankaya çevirmiş ve yönetiyor. Oynayanlar arasında tek tanıdığım da yine Nesrin Kazankaya idi. Son derece ağır tempo, salonun azizliğinden mi yoksa oyuncuların acemiliğinden mi bilinmez boğuk ve anlaşılmaz diyaloglar, özellikle Isabella rolündeki oyuncunun sırtı seyirciye dönük ve aşırı heyecanlı, fazla abartılı oyunu, sürekli ayaklarının üzerinde yaylanması, pezevenk rollerindeki oyuncuların aşırı zevzek hali, eserle nasıl bağdaştıracağımı bilemediğim tuhaf şarkılar, Escalus rolündeki Nesrin Kazankaya'nın garip uzaylı kostümü ve olayın geçtiği zamanı bir türlü idrak edememem, en sonunda "hadi uyanın artık" dercesine şaklayan kırbaçlar ve patlayan tabanca, her şey üzerine tuz biber ekti ve beni bir dahaki Shakespeare oyunları ile ilgili tereddütlere düşürdü. Son derece utanarak söylüyorum, tam iki kere derin uykuya daldım ve tüm gece uyumamak için kendimi çimdikledim.
"Kısasa Kısas"'ın büyük olasılıkla 1604 yılında yazıldığı sanılıyor. Oyun boyunca Hıristiyan inançları ve ahlaki değerlerle yüzleşiliyor. Dük, yönetimi yeğeni Angelo'ya devreder ve kılık değiştirip halka karışır. Artık yeni düzen daha acımasız ve cezalandırıcı olacaktır. Sevgilisiyle evlilik dışı ilişkiye giren ve onu hamile bırakan Lucio da idamla cezalandırılır. Lucio'nun kız kardeşi rahibe Isabella, ağbisini affetmesi için Angelo'ya gider. Angelo'nun tek şartı Isabella'nın ona bakireliğini vermesidir. Rahip kılığındaki Dük, olaylara müdahil olur. Angelo, Isabella ile beraber olduğunu sanırken aslında başka bir kızla sevişir. Lıcio'yu yine de idam ettiren Angelo, aslında bir başka mahkumu öldürtmüştür. En son sahnede kötü, cezasını bulurken Dük bir sürpriz yapar ve rahibe Isabella'yı kendine ayırdığını ifşa eder. 
Ben pek hoşnut kalmadım. Gidip gitmemek size kalmış...

2 yorum:

  1. Kısasa Kısas oyununu ben de izledim, hatta blogumda da oyunla ilgili bir post hazırlamıştım. Yazınızı okuyunca aynı oyunu mu izledik diye şüpheye düştüm. Arka arkaya 2 gün oynanan oyunlar bile farklı olabiliyor. Seyircinin ve oyuncuların enerjisine bağlı olarak ancak ben izlediğim oyunu beğenmiştim. Zevkler değişebiliyor tabi.

    http://www.tidyghost.com/2015/01/ksasa-ksas.html

    YanıtlaSil
  2. Blogunuzdaki yorumu okudum. Gerçekten aynı oyun. Ne diyebilirim bilmiyorum. Gerçekten beğenmeme günümde miydim acaba? Bana oldukça acemice gelmişti...

    YanıtlaSil