22 Şubat 2015

Birdman



Süper kahraman filmleri ile ünlenen Riggan, parasının ve şöhretinin tükenmesinin ardından Broadway'de, kendi yönettiği ve aynı zamanda başrolünü oynadığı bir oyunla şansını denemeye karar verir. Seçtiği oyun, seneler önce onun oyunculuğunu beğenen Raymond Carver'in "What We Talk About When We Talk About Love" isimli oyunudur. Oyunun final sahnesindeki replikler Riggan'ın içinde bulunduğu ruh halini çok iyi yansıtır: "Neden hep en nihayetinde insanların beni sevmesi için yalvarıyorum?" "Ben yokum. Burada mıyım ki?" Acınası lafların sonucu intihardır.
Riggan, eski karısı, uyuşturucu bağımlılığından kurtulmaya çalışan kızı Sam, oyunda rol verdiği şu anki sevgilisi, varını yoğunu koyduğu oyunu, unutamadığı eski şöhreti ve başarıya açlığı ile adeta acınası haldedir. 
Provalarda yaralanan başrol oyuncusunu yerine şöhretli ve kendini beğenmiş yıldız Mike Shiner (Edward Norton) ile anlaşan Riggan, bir süre sonra onun ününü de kıskanmaya başlar. İç sesi (Birdman) onu hep yönlendirmeye çalışır. Riggan ise Birdman'in oyuncağı haline gelir. 
Broadway'in arka yüzü, acımasız eleştirmenler ve onların kalemlerinin ucunda "devam" veya "tamam" diyecek oyunlar, muhteşem gösterilerin kulis hayatları, egosunu tatmin etme yarışındaki yıldızlar... Fonda bir bateriden çıkan caz nameleri eşliğinde keyifle izlenen bir film, gerçek üstü bir final...
ABD Yapımcılar Birliği tarafından yılın en iyi filmi seçilen Birdman, tam 9 dalda oscara aday gösteriliyor. Filmin Meksikalı yönetmeni Alejandro Gonzales Inarritu'yu daha önceden Babel, Biutiful, Paramparça Aşklar ve Köpekler gibi muhteşem filmlerden tanıyoruz. En iyi erkek oyuncu dalında oscara aday gösterilen Michael Keaton ise bu rol için biçilmiş kaftan olmuş. Çünkü Keaton da Riggan gibi bir eski süper kahraman. 1989 ve 1992 yıllarında tam iki kez "Batman" olarak çok beğenilerek seyredildi.
Film bence bu yılki oscar adayları arasında en kült ve en özgün yapım. Bana fazla gelen filmin fantastik sonu oldu. Bu kadar fantazi ve gerçek hayatın içiçe işlendiği film, gerçekçi bir sonla bitse bana göre daha etkileyici olurdu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder