20 Şubat 2015

Boyhood



Amerikan bağımsız sinemasının en sevilen yönetmenlerinden Richard Linklater'ın imzasını taşıyan Boyhood, 5 yaşındaki Mason'ın gözünden, parçalanmış bir ailenin 13 senesini anlatıyor. 
Dünyada bir ilki gerçekleştiren yönetmen, aynı kadro ile filmi 12 senede çekmiş. Filme ilk başlanıldığında, çocuk oyuncular Ellar Coltrane ve aynı zamanda yönetmenin kızı olan Lorelei Linklater 7 yaşındayken ebeveynleri canlandıran Ethan Hawke 31, Patricia Arquette de 33 yaşındaymış.
Film, 2013 yılına kadar her yıl 3 gün buluşularak, aynı kadroyla çekilmiş. Mekanlar ve oyuncularla her yıl sözleşme yenilenmiş. 


Aslında filmde Mason'ın başına gelen bir aksiyon veya travma yok. 2 saat 45 dakika süren film, boşanmış bir anne babanın ve onların ikinci hayatlarının çocukların hayatına etkilerini anlatmaktan öteye geçmiyor. Bir çocuğun büyüme serüveni, ergenliği ve ilk gençlik yılları son derece doğal bir şekilde seyirciye yansıtılıyor. 
90'ların çocuklarının hayatı, Harry Potter'ın yeni çıkan kitabının tanıtımıyla, bilgisayar oyunları, filmler, kitaplar ve dönemin en sevilen şarkılarıyla adeta bir nostalji niteliğinde işleniyor. 
Sıradan bir Amerikan ailesini konu alan ve 2000 yılında en iyi film oscarını kazanan  "American Beauty" filminden sonra, belki kazanma vakti "Boyhood" gibi bir konuya sahip bir filme gelmiş olabilir. Ama her şeyden öte bence filmin tek ilgi çekici yanı ve artısı 12 senede çekilip müthiş bir başarıyla montajlanması...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder