22 Şubat 2015

Selma - Özgürlük Yürüyüşü



1929-1968 yılları arasında yaşayan Martin Luther King, Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır. 1964 yılında Nobel barış ödülünü kazanan King'in en bilinen ve etkili konuşması "Bir Hayalim Var"'dır. Film, bu konuşmanın akabinde olan gerçek bir olayı konu ediyor. 
Geçen senenin en iyi film oscarını alan 12 Yıllık Esaret / 12 Years A Slave” filminin yapımcıları tarafından prodüktörlüğü yapılan film, siyahların oy hakkı özgürlüğünü konu ediyor. 1965 yılında, Alabama eyaletinin Selma kentinden eyalet başkentine, Martin Luther King öncülüğünde üç barışçıl yürüyüş düzenlenir.  Bu yürüyüşler sırasında siyahlar ve onların yanında yer alıp çeşitli eyaletlerden gelen beyazlar, epeyce şiddet görürler. Bu 87 kilometrelik yolculuğun sonunda ABD başkanı Johnson oy kanunu konusunda çalışmalara başlar ve 1965 oy hakkı kanunu çıkarılır. King, ailesine gelen tehditlere ve karısının endişenip karşı çıkmalarına rağmen halka umut aşılar ve gerçek bir liderin nasıl olması gerektiğini gösterir. 

En iyi film dalında Oscara aday olan "Selma", ağırbaşlı temposuna rağmen sıkıcılıktan uzak bir şekilde tarihi bir olayı başarılı bir kurguyla anlatıyor. Hollywood'da ırkçılık filmleri asla bitmez ve her zaman iyi prim yapar. Beyazlar, bir nevi özür dilerler bu  filmlerle zencilerden... Ancak geçen senenin eşdeğerinde bir film olması dolayısıyla bu sene çok fazla şansı olduğunu düşünmüyorum. Martin Luther King rolündeki performansıyla David Oyelowo oldukça gerçekçi ve başarılı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder