10 Temmuz 2015

Kağıt Ev - Carlos Maria Dominguez


Kitaplar insanların kaderlerini değiştirir.
Cambridge Üniversitesi Hispanik Diller Bölümü Öğretim Üyesi Bluma Lennon, Soho'da bir kitapçıdan Emily Dickinson'un "Şiirler" kitabının eski bir baskısını alır ve daha ikinci şiiri okurken bir arabanın altında kalır.
Ölümünden sonra ofisine Uruguay'dan gönderilmiş bir paket gelir. İçinde Joseph Conrad'ın "Gölge Hattı" kitabının eski bir baskısı vardır ve kapakları çimento ile kaplıdır. İçinde Bluma'dan Carlos'a ithaf edilmiş bir yazı vardır.
Bluma'nın meslektaşı ve aynı zamanda sevgililerinden biri olan kahramanımız olayın peşine düşer. Yolu Uruguay'da sahildeki bir kitap eve kadar uzanır. Kitabın verildiği Carlos, kütüphanesinde biriken onbinlerce kitabın tasnifini ve listesini yaparken kendinden geçmiş ve sonra kitaplarını tuğla yerine kullanıp kendine kağıttan bir ev yaptırmıştır.
Bluma'nın kitabı geri istemesiyle balyoz darbeleriyle aradığı kitabı bulmuş ancak evi bir daha kullanılamaz hale gelmiştir...
Kitaba, sahaflara, kitap ciltlerine, kütüphanelere, yazara, okura saygı niteliğinde yazılmış, okumayı ve kitap koleksiyonculuğunu yücelten çılgın bir kitap. 89 sayfanın içinde koca bir dünya. Ağır ağır, sindire sindire okuyun.


 La Casa de Papel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder