4 Ekim 2015

Sahilde Kafka / Haruki Murakami

Murakami'nin 1Q84'ten sonra okuduğum ikinci romanı olan Sahilde Kafka, 2006 yılında World Fantasy ve Franz Kafka ödüllerini almış ve 2005 yılında New York Times tarafından Yılın En İyi 10 Romanı arasına seçilmiş.

Kendine Kafka Tamura takma adını seçen 15 yaşındaki dünyanın en sert ergeni kahramanımız heykeltraş babası ile birlikte Tokyo'da yaşamaktadır. Henüz 4 yaşında iken annesi ve ablası tarafından terk edilen Tamura, babasının kehaneti yüzünden evden kaçar. Bu, Yunan mitolojisinde geçen Ödip’in kehanetiyle aynıdır. Babasına göre Kafka Tamura, tıpkı o mitolojik kahraman gibi babasını öldürecek ve annesiyle hatta ablasıyla cinsel ilişkiye girecektir.
Diğer yandan, çocukken geçirdiği olağandışı bir olay sonucu okuma yetisi, zekası ve gölgesinin yarısını yitiren Nakata, edindiği yeni yetenekleriyle başka bir boyutta Tamura'nın hayatına müdahil olmak için yola çıkar. 60’lı yaşlardaki adam, yeni yetileri sayesinde kedilerle konuşan, havadan sülük, balık yağdıran iyi niyetli bir insandır. Çıktığı yolculukta amacı 'giriş kapısı'nı kapamaktır. Bu esnada Tamura'nın heykeltraş babasını öldürür.
Tamura'nın evden kaçtıktan sonra sığındığı kütüphanenin müdürü olan Saeki hanım tıpkı Nakata gibi iki boyut arasında yaşayan, 50'li yaşlarına yakın bir kadındır. Kütüphane binasının asıl sahibi olan, genç yaşta elim bir olay sonucu kaybettiği sevgilisi içşn tazdığı ve bestelediği 'Sahilde Kafka' adlı eserde bahsettiği giriş kapısı, kitabın kilit noktası gibi görünür. Saeki Hn. 15, 19 ve 50 yaşındaki halleriyle Tamura ile ilişki yaşar.
Kütüphane görevlisi Oşima, kadınlık ve erkeklik arasına sıkışmış cinsel kimliğiyle Tamura'nın en iyi arkadaşıdır ve ormanın içindeki, herşeyden uzak evinin yardımıyla Tamura'nın kimliğini bulmasına yardımcı olur. 
Kitaptaki tüm kişilikler, benlik savaşındadır. Ve hepsi kültürel olarak kendindeki eksiklikleri tamamlama hevesindedir.

Kitapta daha neler mi var? Johnnie Walker (viski markası üzerindeki logo) kılığına girmiş kedi katili, Albay Sanders (KFC'nin logosu) kılığına girmiş kadın tellalı ve yol gösterici, Nakata'ya yardım için işini gücünü bırakan ve giriş kapısını kapayıp canavarı öldüren kamyon şöförü, Tamura ile bir gecelik ilişki yaşayan otobüsteki kız- ki Tamura onun ablası olduğuna inanır, ormanda arafta kalan yıllar önce kaybolmuş iki asker, aslında Tamura'nın iç sesi olan 'Karga' isimli genç - ki bu da Kafka'nın adının Çekçe manasıdır.
Sizin de kafanız karıştı değil mi. Aslında felsefi olarak çok yoğun metaforlar içeren, edebi yanı çok etkileyici bir kitaptı 'Sahilde Kafka' . Murakami yazarken çok derin manalar düşünmüş olabilir ama ben başından sonuna çok heyecanla okumama rağmen ne olaylar arası bir ilişki kurabildim ne de bir sonuca varabildim. Murakami manyağıyım, ne yazarsa okurum diyorsanız mutlaka okuyun. Ama fantastik roman dalında bence zırvalamış bu kitabı size önermem haksızlık olur. 


Umibe No Kafuka




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder