25 Kasım 2015

Düşlerin Terzisi / The Dressmaker

Rosalie Ham'ın çok satan aynı adlı romanından uyarlama olan Dressmaker "Düşlerin Terzisi" galiba son bir senedir sinemalarda izlediğim en iyi film. 
Myrtle “Tilly” Dunnage (Kate Winslet), Milan, Londra, Paris gibi modanın merkezlerinde öğrendiği terzilik mesleğinin ardından doğduğu kasaba olan Avustralya'daki Dungatar'a, yarı çatlak annesinin yanına geri döner. Beraberinde getirdiği en önemli alet "Singer" marka dikiş makinasıdır.  Tilly, çocukken kasabadaki çocuklardan birinin ölümüne sebebiyet vermek suçuyla evinden uzaklaştırılıp ıslah evine gönderilir. Yıllar sonra, evine döndüğünde tek isteği, suçsuzluğunu ispat etmektir. Son derece sevgisiz, dedikoducu ve içine kapalı kasaba halkını ikna etmek ise oldukça zordur. Tilly, eşsiz tasarımlarıyla onlara güzel görünmenin inceliklerini öğretir ve kasabanın kadınlarının hayatlarına bir renk getirir. Tilly'nin sahip olduğu "lanetli kadın" damgasını silmek ise çok kolay değildir.





Film, Western kasabasını andıran sembolik bir Avustralya kasabasında geçiyor. Kasabanın öğretmeni, okulu, bakkalı, polisi, eczacısı, politikacısı, hepsi sembolik... Bu özelliğiyle Dogwille (2003) filmini andırıyor. Görüntüler, Winslet'in oyunculuğu, polis memuru rolündeki Hugo Wallace Weaving'in renkliliği, kıyafetlerin sıradışılığı izlenmeye değer bir görüntü oluşturuyor. 
Bu arada filmle ilgili bir detay: Kate Winslet hamile olduğu için filmin çekimleri 1 yıl ertelenmiş.
Henüz sinemalarda oynarken kaçırmayın derim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder