2 Aralık 2015

Toprak - Buket Uzuner

"Tabiat Dörtlemesi'nin ikinci romanı TOPRAK'ı, SU'yu yazarken yaşadığım gibi akıcı ve keyifli bir dönemde yazamadım. TOPRAK, hayatımın sert, zor ve engebeli bir dönemine denk düştü." diyor Buket Uzuner TOPRAK kitabının Teşekkür ve Bilgi bölümünde. Zira yazar annesini kitabı yazmaya başladıktan sonra, ani bir rahatsızlık sonucu altı ayda kaybetmiş. Yazar, kitabı üzgün bir ruh haliyle tamamlamış. 
Bu bilgileri TOPRAK kitabını, uzun soluklu bir okuma döneminden sonra bitirebildiğim gün öğrendim. Buket Uzuner'in hemen hemen tüm kitapları akıcı ve keyifle okunabilir niteliktedir. 530 sayfalık TOPRAK kitabında ise bitmeyen tekrarlar okuyucuyu yoruyor. SU, 2012'de piyasaya çıkmıştı. Dörtlemenin ikinci kitabı olan TOPRAK da sabırsızlıkla bekleniyordu.


Uzman muhabir Defne Kaman, Hitit dönemine ait tarihi eser kaçakçılığı olayını araştırmaya  Çorum'a gelir. SU kitabında olduğu gibi yine ortadan kaybolur. Ninesi Umay Bayülgen, sahaf dostu Semahat, bir zamanlar ninesinden yardım isteyen rehber Kemal, Defne'nin uzun süredir görmediği kütüphane müdürü babası Akın Kaman, Kemal'in oğlu asi ruhlu Karaca, Amerika'dan gelen profesör arkeolog Güneş, komiser Ümit Kaman, Çorum'un emniyet müdürü ve valisi olaylara dahil olur ve hepsi Defne Kaman'ın izini arar. Gazetecinin hayranı gençler, sosyal medyada onun adına kampanyalar düzenler... Türkiye'nin tüm dikkati Çorum'a yönelir... Sonunda Defne Kaman bulunur ve kaçakçılık çetesi ele geçirilir.
Kitapta Kam inanışı, Şamanlık, Alevilik, doğaya ve toprağa saygıdan bolca bahsedilirken Türkler ve Geyik efsanelerinden yola çıkılarak - Defne Kaman bulunana kadar- Umay Nine ve aniden artaya çıkan vahşi bir geyik arasındaki iletişim ve diyaloglara oldukça geniş yer verilmiş. 
Kitap için çok araştırma yapıldığı belli ancak bunların kitaba yansıyış şekli bence yeterli olmamış. Kitap oldukça uzun ve tekrar diyaloglarıyla çok sıkıcı... Bir türlü bitmek bilmiyor. Üçüncü ve dördüncü kitaplar için hiç hevesim kalmadı. Kam ,Defne Kaman şimdiden kabak tadı verdi diyebilirim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder