11 Ağustos 2016

Tutsak Güneş / Ayşe Kulin


Ayşe Kulin, en akıcı dile sahip, yazdığı okumaya değer, akılda kalıcı ve keyif veren bir yazar. Bu kez "Tutsak Güneş" kitabıyla distopik bir dünya anlatıyor. Vikipedide diyor ki: Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
Bundan seneler seneler sonra herhangi bir ülke (aman Allahım dağlara taşlara) Tiran ölür ve veliaht oğlu başa geçer. Polis ordusu her yerdedir. Tüm şehirlere giriş çıkış, özellikle de daha serbest yaşanan bölgeye gidiş geliş denetim altındadır. Güneş ise ne olduğu belirsiz bir gök cisminin ardındadır ve ülke yarı karanlıktadır. Bilim kadını Yuna, bu çerçeve içinde yaşamına devam ederken yaşadığı olaylar ve serbest bölgedeki arkadaşları sayesinde aydınlanmaya ve körü körüne biat etmeye karşı çıkar. Bu uyanış sırasında, yüksek bir devlet rütbesindeki oğlu ve devrimci annesinden de en büyük desteği görür. 
Ramanis'te kadınlar çalışmaz, mutlaka örtünürler, beş çocuk yapana madalya takılır, internet ve haber özgürlüğü yoktur, seyahat özgürlüğü yoktur, içki içmek yasaktır, kişilerin özgürlüğü kısıtlı olup devamlı takip altındadır, ülke babadan oğula geçen bir yönetim sistemiyle idare edilmektedir, sorgusuz biat vardır, düşünmek ve fikir yürütmek yasaktır... Size de aynı yeri mi hatırlattı... Sanki tüm bunlar ülkemizin içinde bulunduğu durumun bir "tık" ilerisi gibi geliyor mu size de... Umarım ben ve benim gibiler yanılıyordur... Ayşe Kulin'e bu cesur anlatımı için teşekkürler... Okuyun ve okunması için önerin derim özellikle de kadınlara...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder