21 Ocak 2017

Dorian Gray’in Portresi - Oscar Wilde


Her konuda haz tutkunu olan Lord Henry Wotton, ressam arkadaşı Basil’i atölyesinde ziyaret eder ve o esnada modellik yapan Dorian, eşsiz güzelliğiyle onun ilgisini çeker. İkili, Dorian’ın gençlik ve güzelliği üzerine felsefi bir tartışmaya girer. Bu durumda Dorian, geçici gençliği için hayıflanmaya başlar. "Keşke tersi olabilseydi! Keşke her zaman genç kalacak olan ben olsaydım da portrem yaşlansaydı! Bunun için... bunun için her şeyi verirdim!" Siz hiç ruhunuzu şeytana satmak istediniz mi? Dorian Gray bunu ister ve başarır… O artık hep cazibesini korur ancak evine getirip bir odada sakladığı portresi, her yaptığı kötülükle ve düşünceyle çirkinleşir, yüzüne bakılmaz hale gelir. Portre, Dorian’ın içinin kötülüğünün adeta bir yansıtması olur. Bu durum, yıllar geçtikçe Dorian’ın sinirlerini bozmaya başlar, gitgide duygularına hakim olamaz duruma gelir. Bir gün Basil, portredeki sırrı keşfeder ve bu onun sonu olur. Artık Dorian için de saplandığı bataktan kurtuluş imkanı kalmamıştır.

“Dorian Gray’in Portresi”, eşcinsel suçlamalarıyla dışlanan Oscar Wilde’in tek romanı. 1891 yılında, ilk kez edebiyat dergisi Lippicott’da tefrika olarak yayınlanan kitap zamanında eleştirmenler tarafından yerden yere vurulmakla kalmamış eşcinsellikten açıkça bahsettiği gerekçesiyle sansürlenmiş, Wilde, sonunda eşcinsel olduğu gerekçesiyle hapse mahkum edilmiş. Cezasının bitimiyle adını değiştirip Fransa’ya yerleşen yazar orada sefalet içinde ölmüş.

Oscar Wilde,” Dorian Gray’in Portresi” romanında yer alan üç ana karakter için “Basil, benim olduğumu sandığım kişi, Lord Henry, dünyanın benim olduğumu sandığı kişi, Dorian ise başka bir hayatta olmak istediğim kişidir. Gençlik, haz duygusu, güzellik, çirkinlik, iyilik, kötülük, yaşlılık, dostluk, düşmanlık, ölüm, yaşam, ahlak ve ahlaksızlık üzerine akıcı bir şekilde felsefe yapılan bir kitap olan “Dorian Gray’in Portresi”, zamanının en cesur romanlarından biri olarak klasiklerin başında yer almayı yüzde yüz hak ediyor. Muhakkak okunmalı diyorum.


 The Picture of Dorian Gray


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder