25 Şubat 2017

Lion



Hindistan’ın bir köyünde yaşayan 5 yaşındaki Saroo’nun annesi bir taş ocağında çalışmaktadır. Abisi Godoo ile birlikte trenlerden kömür çalıp satarak para kazanmaktadırlar. Yine bir gece işe çıktıklarında uykusundan fedakarlık edemeyen Saroo ve Godoo birbirlerini kaybederler. Gece bir tren vagonuna giren Saroo, bindiği trenin hareket etmesiyle iki gün süren yolculuktan sonra kendini Calkutta denilen bölgede, evinden 1600 km. uzakta bulur. Burada konuşulan dil bile farklıdır.
Kendini koskoca bir kalabalığın içinde yapayalnız bulan Saroo, çocuk tacirlerine ve açlığa karşı mücadele eder ve nihayetinde bir yetimhaneye götürülür. Burada da kaderi tamamen görevlilerin ve yöneticilerin elindedir. Bir gün, Avustralyalı bir çift onu evlat edinir ve sosyal hizmetler görevlisi Saroo’yu uçağa bindirip yeni evine götürür. Burada aile sevgisi ve iyi eğitim imkanlarına kavuşur. Kendisinden bir sene sonra, yine Hintli bir çocuğu evlat edinirler; artık Saroo’nun sorunlu da olsa bir de erkek kardeşi vardır.
Saroo, kendisine verilen imkanları en iyi şekilde değerlendirir ve meslek olarak ötelcilik kurslarına gitmeye başlar. Burada Hintli arkadaşları ona çocukluğundan hatıralar çağrıştırır. Evini ve ailesini bulma saplantısına düşen Saroo, tüm zamanını Google Earth programında geçirir. Bulunduğu yerin 1600 km. çapında bir çember içinde doğduğu yeri aramaya başlar. Aradan geçen 25 yıldan sonra ailesine kavuşmak için elinden geleni yapar… Burada kesiyor ve sonunu seyretmeyi size bırakıyorum…
Konusunu yaşanmış bir hikayeden alan filmin başrollerinde Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman ve David Wenham gibi güçlü isimler yer alırken, filmin yönetmenliğini ise Garth Davis üstlenmiş. Çocuk Saroo, tüm sevimliliğiyle içinizi burkarken Dev Patel’in canlandırdığı Saroo’nun bugünkü hali de rol için iyi bir seçim olmuş. Rooney Mara ise burada etkisiz bir rolle karşımıza çıkarken Nicole Kidman ve David Wenham’ın canlandırdığı Avustralyalı ebeveyn rölü biraz karikatürize kalmış.

Ben filmi sinemada izledim. Biraz uzun bir film, bitmek bilmiyor ancak sıkıcı olduğunu söyleyemem. Özellikle çok merak ettiğim Hindistan ile ilgili ilk yarısı seyretmeye değer. 89. Akademi Ödüllerinde En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo dalları da dahil 6 dalda adaylığı var. Ancak bence şansı pek yok…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder