23 Şubat 2017

Moonlight / Ayışığı

2017 Oscar’larının açıklanmasına 3 gün kala aday olan tüm filmleri seyretme işini tamamladık. Geçen yıl, siyahi filmlere yer verilmemesi oldukça fazla eleştirilmişti. O nedenle bu sene Moonlight, Fences, Hidden Figures tamamen siyah insanların hayatını konu alıyor. Moonlight / Ayışığı ise bu filmlerin içinde en dikkat çekici olanı. Hem zenci olmak, hem de zencilerin sert dünyasında bir eş cinsel olmak gerçekten de filmlere konu olacak bir olay. Moonlight gişe yapmayacağı gerekçesiyle bizde !F Bağımsız Filmler Festivali ile vizyona girdi. Meraklıları kaçırmadan bu kısa süre zarfında izlemeli diyorum. Zira ben filmi çok kötü bir kopyasından izleme fırsatı buldum ve sinema perdesinde muhakkak daha etkileyici olacağına inanıyorum.
Filmin yönetmeni Barry Jenkins ve senaristi Tarell Alvin McCraney de yine siyahiler. Filmin konusu, Miami’nin fakir zenci mahallesinde uyuşturucu bağımlısı annesiyle yaşayan Chiron’un etrafında gelişiyor. İçine kapanık ve sessiz bir çocuk olan Chiron’un hayatının üç evresi, üç bölüm olarak ele alınıyor.

Küçük
Chiron, kendini kovalayan çocuklardan kaçarken uyuşturucu satıcısı olan Juan ile karşılaşır. Artık ev dışında yaşamını geçirebileceği ve farklı duygular yaşayabileceği bir diğer hayatı olur. Juan ve kız arkadaşı Chiron’a oldukça yakın davranırlar. Juan, Chiron’un sahip olmadığı baba figürüne bürünür.
Chiron
Chiron artık bir ergendir. İçine kapanıklığı devam ederken çevresinden gördüğü şiddet de artmıştır. Annesi halen uyuşturucu batağındadır. Juan da hayata veda etmiştir. Tüm bu zorlukların içinde cinsel kimliği ile mücadele halinde olan Chiron, en yakın arkadaşı ile bir yakınlaşma yaşar. Çevresindeki baskı ve şiddet ona ağır gelir ve öfkesini eyleme geçirdiğinde hapsi boylar.
Siyah
Chiron, artık aşağılanan sınıfta olmaktansa kendine toplum içinde bir yer seçer ve Juan gibi uyuşturucu satıcısı olur. Bir müddet sonra da güç ve başarıya sahip olur. Artık kimse ona kolay kolay yaklaşamaz ancak Chiron’un içindeki kırılganlık ve duygusallık asla onu terk etmez.
Filmin en büyük başarısı üç ayrı dönemdeki üç ayrı Chiron’un da (Alex R.Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes) yapım aşamasında hiç biraraya gelmemelerine rağmen, yönetmenin talimatıyla, farklı dönemleri aynı ustalıkla ve gerçekten de aynı bakış ve davranışlarla canlandırmaları olmuş. En iyi yardımcı erkek oyuncu için Mahershala Ali ve yardımcı kadın oyuncu dallarında Naomie Harris Oscar’a aday gösterilirken, film, içinde en iyi film ve yönetmen katagorilerinin de içinde bulunduğu toplam 8 dalda da Oscar adayı…
Gerçekten de bağımsız sinemanın güzel bir örneği olan Moonlight’ın sinema tarihinde önemli bir yer edineceğine inanıyorum. Filme adını veren Ayışığı’nın da oldukça etkileyici bir hikayesi var. Ayışığı mavidir. Juan, küçükken bir gece ayışığında koştuğunu ve yaşlı bir kadının ona “Blue/Mavi” diye seslendiğini “çünkü ayışığında siyahi çocukların mavi göründüğünü” anlatır. Ayışığı, Chiron için gerçeklikten sıyrılıp başka bir hayata geçiş fırsatıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder