5 Ocak 2018

Arzu Tramvayı




Geçen seneden beri bu oyunun sahneye konmasını bekliyoruz. Oyun Atölyesi tarafından Nisan 2017'de sahneleneceği duyurulan ve sonra tuhaf anlaşmazlıklar sonucu geri çekilen Arzu Tramvayı bu sene yine Hira Tekindor'un yönetmenliği ve Zerrin Tekindor'un muhteşem oyunculuğu ile BKM yapımcılığında seyircisine kavuştu. Gerçekten yok satan biletleri biz de 1,5 ay önceden aldık ve geçtiğimiz Cuma günü -ilk defa gittiğim- UniqHall'da bu şahane tiyatro oyununu izledik.


Eser Tenesse Williams'ın ve ne tesadüftür ki bu sene seyrettiğim ikinci tiyatro eseri yazarın. Geçtiğimiz ay da Kızgın Damdaki Kedi'ye gitmiştik. "Arzu Tramvayı", Elia Kazan tarafından sinemaya da uyarlanmış ve zamanın dört oscarını da toplamış. Oyun iki perdeden oluşuyor. İlk perde 90, ikincisi ise 50 dakika; yani uzun bir oyun izlemeye hazırlıklı olun. 


Blance'ın  (Zerrin Tekindor) artık hayatla yalnız başına baş etmesi mümkün değildir. Güneyde yaşadığı evinde tüm ailesinin hastalıklarına ve ölümlerine birebir şahitlik etmiş, evi de dahil olmak üzere her şeyini kaybetmiştir. New Orleans'ta tek odalı bir evde kocasıyla birlikte yaşamakta olan kız kardeşi Stella'nın (Şebnem Bozoklu) yanına sığınır. Stella hamiledir ve kaba saba kocası Stanley (Onur Saylak) ile inişli çıkışlı bir ilişkisi vardır. Blance, bavulunda teatral kostümler taşır ve bunları giydikçe hayal dünyasına gömülür. İlk eşini hazin bir şekilde kaybeden Blance, çareyi iyi bir evlilik yapmakta görür. Yaşadığı şehirde tek gecelik ilişkiler yaşayan ve bolca dedikodusu çıkan Blance, Stanley'nin iş ve oyun arkadaşı Mitch (İbrahim Selim) ile bir yakınlaşma yaşasa da karanlık geçmişi yüzünden yalnız kalmaya mahkumdur. Stanley ile bir türlü yıldızı barışmayan Blance, en son nokta olarak bir de kaba adam tarafından tecavüze uğrar... Duygusal olarak zaten diplerde olan Blance, en sonunda akıl hastanesine kaldırılır.

Son dönem gittiğimiz tiyatrolarda ne komiktir ki oyun bitti mi bitmedi mi, alkışlayalım mı yoksa bir perde daha var mı ikilemlerine çok düşüyorduk. "Arzu Tramvayı" ise tam anlamıyla bir klasik eser.  Uzun süredir hasret kaldığımız tiyatronun ta kendisi. Muhteşem Zerrin Tekindor ve ona eşlik eden Onur Saylak, Şebnem Bozoklu ve İbrahim Selim gibi iyi oyuncularla bu sene izlenmeyi muhakkak hak eden bir eser... Uğraşın ve mutlaka bilet bulup gidin diyorum...


1 yorum: