2 Şubat 2018

Japon Sevgili - Isabel Allende

Peru doğumlu yazar Isabel Allende'nin okumadığım kitabı pek yok. Ruhlar Evi, Aşktan ve Gölgeden, Eva Luna, Eva Luna Anlatıyor, Sonsuz Düzen, Kaderin Kızı, Paula... Hepsi de edebiyat severlerin beğeneceği türden eserler... Allende'nin son kitabı "Japon Sevgili" ye ise tek kelime ile bayıldım. İnanın son beş yıldır bu denli beğendiğim bir kitap olmamıştı. İnci Kut'un mükemmel çevirisiyle bir çırpıda okunup bitiyor ve inanılmaz bir keyif veriyor.


1939 yılında, Polonya'da Yahudi Soykırımının sinyallerini alan Alma'nın ailesi onu teyzesin ve eniştesinin yanına San Fransisco'ya gönderir. Henüz 8 yaşındaki Alma, yeni ailesine adapte olurken en iyi arkadaşları kuzeni Nathaneil ve aileye bahçıvanlık yapan Japon Fukuda ailesinin küçük oğlu Ichimai olur. 1941 yılının Aralık ayında Japonlar Hawai Pearl Harbour'daki Amerikan donanmasına ani bir saldırı yapınca ABD, Japonya'ya savaş ilan eder. İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD'de yaşayan Japonlara rahat verilmez. Fukuda ailesi de kendileri gibi göçmen Japonlarla beraber evlerinden ve işlerinde alıkonulup çöl ortalarında kurulan toplama kamplarında yaşamaya mecbur edilirler. Ichi ve Alma,yıllar boyunca mektuplaşırlar. 
Savaş bitip herkes normal hayatını yaşamaya başladıktan sonra Ichi ve Alma arasında tutkulu ve gizli bir aşk başlar.  Zamanın Amerikasında ırklar arası beraberlikler tuhaf karşılanmaktadır. İlişkileri Alma'nın hamile kalması ve Ichi'nin imkanlarının elverdiği hayatı yaşamayı göze alamaması nedeniyle biter. Alma'yı bu keşmekeşten kuzeni Nathaneil ile yaptığı evlilik kurtarır. Aradan yıllar geçer ve Nathail'in babasının cenaze töreninde tekrar karşılaşan Alma ve Ichi ilişkilerine kaldıkları yerden devam ederler. Bir müddet sonra amansız bir hastalığa yakalanan Nathail vefat eder. 
Aradan yıllar geçer ve Alma, Lark House huzurevinde yaşamaya başlar. Burada tanıştığı Irina'yı kendine yardımcı olarak işe alır. Irina'nın da içler acısı bir hikayesi vardır.  Alma'nın torunu Seth, Irina'ya yakınlaşmaya başlarken ikili, Alma'ya gelen mektupların, haftalık gardenyaların ve yaşlı kadının ortadan kayboluşlarının izini sürerler. Alma'nın bir trafik kazası sonucu ölümüyle ortaya çıkan gerçekler herkesi derinden etkiler. 
Kurgu mükemmel, dili etkileyici, yıllar boyunca etkisinde kalacaksınız. Mutlaka okuyun...

El Amante Japonés




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder