28 Ocak 2019

Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley



Ütopya/distopya tarzı kitapların en iyi örneklerinden biri olan "Cesur Yeni Dünya" 1931'de Aldous Huxley tarafından kaleme alınmış. Olaysa 26. yy. Londra'sında geçmekte. 
 Romanın ismi ise ilginçtir Sheakspeare'in "Fırtına" isimli eserindeki V.sahne I'deki Miranda'nın konuşmasından alınmış.

“ Bu kadar bunca yakışıklı varlık varıp gelmiş buraya
Ne güzel şeymiş meğer insanlık
Böyle dünyalıları olan,
Yaşasın bu yaman, bu cesur yeni dünya .”

Huxley'in yeni dünyası, üretim hattının kralı Henry Ford ile başlar. Takvimler F.Ö. ve F.S. yani Ford'dan önce ve Ford'dan sonrayı gösterir. Uykuda öğretim revaçtadır ve duygusal bağlar kesinlikle kabul edilemez. Hatta eski tip duygusal toplumlar "vahşi" olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar seri olarak bantlarda, vücut dışı döllenme yöntemi ile üretilmektedir. Soma adı verilen uyuşturucular ile toplum düzeni sağlanılmaktadır. İnsanların sosyal yönleri bellidir ve bunun dışına çıkamazlar. Bir kast düzeni vardır ve insanlar Delta, Alfa, Beta, Gama ve Epsilon olarak sınıflandırılırlar. En düşük sınıf Epsilon'dur ve çalışmak çok önemlidir. 
Toplumda yapay bir mutluluk söz konusudur. Her şeye devlet karar verir. Mutluluğun tanımına da zamanına da. Kişi, düşünmemelidir ve düşünmemesi için ne gerekirse yapılır. Çünkü düşünmek, şüpheyi ve başkaldırıyı getirir ve toplum düzeni bozulur. Anne kavramı adeta pornogrofiktir ve kullanılması ayıp bir kelimedir. Şartlandırma merkezlerinde 60'ına gelen ve artık işe yaramayacağı düşünülen bireyler ölüme alıştırılır ve ölürler. 
Bu arada vahşi bölgelerinde yaşayan halklar da bulunmaktadır. Şartlandırma merkezinde çalışan Bernard Marx, bu bölgeye giderek oradan John adlı birini Londra'ya getirir. Ancak John, yeni dünyanın yapaylığını tüm gerçekliğiyle ortaya koyar ve yeni düzeni altüst eder.  
Zamanının cesur romanlarından biri olan "Cesur Yeni Dünya" bugün hak ettiği zirvede oturuyor ve okuyucuları arttıkça da değer kazanmaya devam ediyor. Herkese tavsiye...

Brave New World





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder