26 Ekim 2015

Middlesex - Jeffrey Eugenides

Bir kız olarak doğuyor ve 14 yaşınıza kadar kız olarak yetişiyorsunuz ve sonra bir gün, aslında bir erkek olduğunuzu öğrenip bundan sonraki hayatınıza bir erkek olarak devam etmeye karar veriyorsunuz. Bu, Eugenides'in 9 senede yazdığı, Pulitzer ödüllü romanı "Middlesex"in kahramanı Calliope Stephanides'in trajikomik hikayesinin özeti...
Calliope'nin baba tarafından büyük annesi ve babası, Osmanlı döneminde Bursa'da yaşayan Rumlar'dan. İpek böceği yetiştirerek geçimlerini sağlıyorlar. Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'den gemiye binip kaçan aile, soluğu sanayi şehri Detroit'te alıyor. Calliope'nin yıllar sonra ortaya çıkan çift cinsiyetli olma durumu da o zamanın Rum köylerinde rastlanan "dışarıya kız vermeme ve Rum kimliğini koruma" dürtüsünün bir sonucu olarak sıkça görülen bir rahatsızlık. 
Middelesex'te üç neslin hikayesini, üç ayrı roman gibi, hiç sıkılmadan okurken hikayeye büyük İzmir yangını, Atatürk ile ilgili anekdotlar, mübadele yılları, 1967 Detroit ayaklanması, Amerika'daki içki yasağı, Watergate skandalı, Kıbrıs harekatı, 2. Dünya Savaşı gibi tarihi gerçekler de dahil oluyor. 

Uzun zamandır bu kadar severek bir kitap okumamıştım. Şiddetle tavsiye ediyorum...

“Ben iki kez doğdum: İlkinde 1960 yılının Ocak ayında, Detroit için inanılmaz derecede dumansız bir günde kız olarak ve daha sonra tekrar 1974 yılının Ağustos ayında Michigan-Petoskey’de bir acil kliniğinde, ama bu defa ergenlik çağında bir delikanlı olarak.”


 Middlesex


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder