23 Mayıs 2020

Her Yerde Kan Var - Ayşe Kulin


Ayşe Kulin'in son kitabı "Her Yerde Kan Var"'da Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilişi ve ölümü arasında geçen son 6 gününü konu ediliyor. Abdülaziz'in intihar mı cinayet mi olduğu bugün bile tartışılan ölümü üzerine yazılan kitaplardan biri de Hıfzı Topuz tarafından kaleme alına "Taif'te Ölüm" kitabı idi. Bu konu edebiyat dünyamıza daha epey kitap yazdırır. 

32. Osmanlı Padişahı olan Sultan Abdülaziz,  30 Mayıs 1876 darbesi ile tahttan indirilmiş ve 6 gün sonra, gözaltında tutulduğu Feriye Sarayı'nda bilekleri kesilmiş olarak ölü bulunmuş. Bu ölüm, her zaman şaibeli bulunmuş, resmi tarihte intihar ettiği yazılsa da cinayete kurban gittiği söylentileri hep gündemde olmuş. Tarih kitaplarında padişahın iki bilek damarını keserek intihar ettiği yazıyor. Ancak annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın hatıratında oğlunun Feriye Sarayı'na gizlice sokulan üç pehlivan tarafından öldürüldüğü söyleniyor. Pek çok tarihçi de bir insanın iki bileğini birden keserek intiharının mümkün olmadığını öne sürerek bu olayın bir cinayet olduğuna inanıyor.

Gelelim Kulin'in kitabına... "Her Yerde Kan var" çok iyi bir kurguya sahip. On farklı karakterin ağzından dinliyoruz olayı...  Bu karakterler Abdülaziz'in ablası Adile Sultan, Abdülaziz'in yerine tahta çıkarılan V.Murat'ın annesi Şevkefza Valide Sultan, hırslı sadrazam Avni Paşa, V. Murat, oğluyla birlikte sıkıntılı anlar yaşayan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan, Damat Nuri Paşa, Mabeyinci Fahri Bey, Arabacı Nafiz Ağa, Mithat Paşa ve Çerkez Hasan...

Bu ilgi çekici konuya sahip kitabı çok beğendim. Kulin'den bir tarihi roman okumak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim. Konu, tam tadında anlatılmış.

Sultan Abdülaziz'in ölümünden birkaç gün evvel çekilmiş fotoğrafı.

Sultan Abdülaziz tahttan indirildikten sonra laubali saray görevlileriyle

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder