İvan Turgenyev'in en önemli eseri olan "Babalar ve Oğullar", klasik Rus edebiyatının modern örneklerinden biridir. Yazıldığı dönem olan 1860'larda "nihilizm" sözcüğünü Rus yaşam tarzına katmıştır.
İş Bankası Yayınların'ndan okuduğum kitap, Ergin Atalay'ın başarılı çevirisiyle sıkılmadan okunuyor.
Kitaptaki babalar ve oğullar, birbirlerine zıt karakterlerdir. Dönemin kuşak çatışması tüm gerçekliğiyle görülür. Bazarov ve Arkadi, arkadaştırlar. Nihilist düşüncelere sahip Bazarov, Arkadi'yi de etkisi altına almaktadır. İkili, erkek kardeşi ile yaşayan Arkadi'nin babasının evinde, düşünce tarzlarıyla sürekli tartışma konusu olurlar.
Varlıklı bir dul olan Odintsova ile tanışmaları, iki arkadaşı birbirinden uzaklaştırırken, ilk defa aşk duygularını tadan Bazarov, nihilist duygularını analiz etmek zorunda kalır. Genç kadın tarafından reddedilmesi ile her şeyi bırakıp köyde yaşayan anne ve babasının yanına yerleşir; ancak ilerde olmak istediği hekimlik uğruna yaptığı araştırmalarda mikrop kapar ve ölür. Nihilist olan Bazarov, insan yaşamının alışılagelen tüm evrelerine ve insan ilişkilerine inanmazken ölmekte olduğunu anladığında bu kadar genç ölmesine isyan eder. Kitap aynı zamanda 19.yy.da Rus üst sınıfını temsil eden toprak sahiplerinin yaşayış tarzını ve düşüncelerini çok güzel ifade etmektedir. Okunması gereken 100 temel eserden biri olarak tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder