10 Eylül 2013

Ten "On"


2002 yapımı "Ten", İran'ın en ünlü yönetmenlerinden Abbas Kiarostami tarafından çevrilmiş. Film, Tahran'da, bir kadın sürücünün arabasında geçen on ayrı sahneden oluşuyor. (Film, adını da buradan alıyor).
Kadın sürücü, 30'lu yaşlarında, 10 yaşında da bir oğlu var. Mutsuz olduğu için oğlunun babasından boşanmış ve yeniden evlenmiş. Ancak bu yeni hayattan oğlu Amin hiç mesut değil. İlk sahnede ana-oğulun kavgaya varan diyaloglarına ve Amin'in boşandığı için annesini suçlamasına tanık oluruz. Amin, artık babasıyla yaşamak istemektedir ve kadın bu duruma istemese de razı olur. Filmde, İran'ı kadın gözüyle görürüz... Sürücü, kendine ait arabasında, düşündüğümüz İran kadını profili dışında bir hayat sergiler. Erkeklerle trafik konusunda diyaloga girer, arabasıyla sürekli gezer, ev işlerine uzaktır, herşeyden öte kocasından boşanma cesaretini göstermiştir, yeni eşine doğum günü düzenler, hizmetçisi vardır, evde oturup temizlik ve yemek yapma zorunluluğu yoktur. Bu durumdan en çok rahatsız olan Amin'dir. Oda herkesin annesi gibi evde oturan, temizlik yapıp yemek pişiren bir annesi olsun istemektedir. Bu sebeple babasının kız arkadaşına daha çok sempati duymaktadır. 


"Ten" ilginç bir film... Amin'in ve annesinin sıkıntılarını izleyiciye mükemmel yansıtmış... Başörtüsüyle sıcaktan patlayan kız kardeş, evlenmek isteyen ancak erkek arkadaşı tarafından reddedilen kız arkadaş, her gün türbeye dua etmeye giden kadın, sokakta fahişelik yapan kadın ve oğlu ile olan diyaloglar, ana karakter olan kadın sürücüyü her sahnede biraz daha tanımamızı sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder