1 Ekim 2013

Sineklerin Tanrısı - William Golding


1911 İngiltere doğumlu William Golding, "Sineklerin Tanrısı" kitabını 1954 yılında yazar ve bu kitapla büyük bir üne kavuşur. Kitap, Ballantyne'ın 1858 yılında yazdığı ünlü çocuk romanı "Mercan Adası"na göndermeler yapar. Romanın başlıca kahramanları Ralph ve Jack, isimlerini "Mercan Adası" kitabından alır. Golding'in kitabında da bir ıssız mercan adası ve çocuklar vardır. Yaşları 6 ila 12 yaş arasında değişen İngiliz çocuklar, atom savaşı sırasında güvenli bir yere götürülürken bindikleri uçak saldırıya uğrar ve düşürülür.

Kitap, Ralph ile Domuzcuk'un tanışmasıyla başlar. Hayatta kalmak için adaya dağılmış olan çocukları bir araya toplayıp örgütlemeye çalışırlar. Denizden buldukları şeytan minaresi öttürülerek toplantılar başlatılır ve kim şeytan minaresini elinde tutarsa söz hakkı ondadır. Ralph, oy birliğiyle şef seçilirken bu karara karşı gelen tek kişi Jack olur. İlk başlarda her şey, büyüklerinden öğrendikleri düzen ve kurallar çerçevesinde yürür. İlk olarak barınaklar yaparlar,  gemilerin görebilmesi için nöbetleşe olarak ateş yakmayı kararlaştırırlar,  daha sonra ise sıra avlanmaya geldiğinde, avcı olarak başı çeken Jack'in ağırlığı hissedilir. Jack, kendisine itaat etmeyenleri kendi yöntemleriyle cezalandırırken bir taraftan da şeflik savaşına girer. Sadece grubun en aklı başında kişisi olan Domuzcuk, Ralph'ın yanında yer almaya devam eder. Jack'in acımasız yöntemleri ve diğer çocukları örgütlemesi sonucu Domuzcuk ve Ralph'e savaş açılır. Arada diğer çocuklardan da yanlışlıkla kurban edilenler olacaktır.

Adada o güne kadar konulan tüm kurallar altüst olmuştur. Vahşete ve ilkelliğe dönüş bu kadar kolaydır. Melek sayılan çocuklar bile uygar dünyadan uzaklaştıklarında canavarlaşacaktır. Kitap, insanın içindeki kötülüğün her zaman var olduğunu anlatır. Kitaba adını veren "Sineklerin Tanrısı" ise Jack'in öldürdüğü domuzlardan birinin başıdır.
William Golding, 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülmüştür. "Sineklerin Tanrısı" 1963 ve 1990 yıllarında iki defa filme alınmıştır. Mina Urgan'ın çevirisiyle ve son sözüyle oldukça etkileyici bir kitap.



Lord of the Flies



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder