20 Mart 2015

Mucize


 Türkücülük ve oyunculuktan film yönetmenliğine geçen Mahsun Kırmızıgül'ün dördüncü filmi olan "Mucize" oldukça ses getirdi ve herkes tarafından beğenilerek izlendi. Gerçek bir olaydan esinlenilerek yazılan senaryo, 60'lı yıllarda, ülkemizin doğusundaki bir dağ köyünde geçiyor. 
Mahir öğretmenin Ege'den doğu hizmetine gönderilmesiyle başlıyor film. Köyün yolu yok, ulaşımı günler sürüyor. Mahir öğretmen köye geldiğinde görüyor ki köyün okulu da yok. Ama okuma arzusuyla dolu çocukları var. Köyün ileri gelenleriyle şehre inip okul için çalışmaları başlatıyorlar ve imece usulüyle binayı bitiriyorlar. 
Köyün bir de delisi var. Çocukların alay ettiği, itip kaktığı Aziz, muhtarın oğullarının en büyüğü. Mahir öğretmen herkesin aksine  Aziz'e insan olarak yaklaşıyor. Sonsuz bir özveriyle ona okuma yazma ve konuşma öğretiyor. Muhtarın diğer oğulları teker teker evlenirken bir tesadüf eseri Aziz'e de komşu köyün en güzel kızını almak nasip oluyor. Karı-koca çevrenin baskılarıyla köyden ayrılıyorlar. Mahir öğretmen de doğu görevi bitince memleketine dönüyor. 


Aziz rolünde, sanatçı Mert Turak'ın devleştiği, hem eğlenceli, hem acıklı, hem duygusal, hem de rahatsız edici bir film "Mucize"... 
Karşımıza çıkan bedensel ve/veya zihinsel özürlülere ister istemez rahatsızlıkla yanaşırız. "Mucize" bu bakış açımızı değiştiren, her şeyden öte "insan" olmanın faziletlerini görmemizi sağlayan bir film olmuş. Doğu'da kız isteme seansları da oldukça eğlenceli bir şekilde işlenmiş. Filmde sırıtan tek kişi Ege şivesiyle pek güzel konuştuğunu düşünen, boyalı saçları ve kaşlarıyla Karagözvari bir izlenim yaratan Mahir Öğretmen, yani Talat Bulut olmuş. O kadar iyilik sembolü olması karakteri oldukça yumuşaklaştırmış. Bu kadar başarılı bir oyuncuyu böyle başarısız bir rolde izlemek istemezdim. 
Mahsun Kırmızıgül, iyi bir şey yapma arzusuyla her filmiyle kendini geliştiriyor. Önümüzdeki zaman ne gösterir bilmem ama Kırmızıgül, türkücülükten edindiği hayranlarıyla daha çok gişe rekorları kırar diye düşünüyorum.
Not: Ben bu filmden pek keyif almadım. Aziz'in hikayeye hakim oluşu ve sürekli ön planda olması beni oldukça gerdi. Mahsun Kırmızıgül, Fellini filmleri misali seyirciyi rahatsız etmeyi son derece iyi başarmış. Filmi sonuna kadar izlemeyi herkesin içi kaldırmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder