Ahmet Ümit'in son kitabı "Aşkımız Eski Bir Roman" aslında adı gibi roman olmayıp üç ayrı öyküden oluşuyor. Ümit'in edebiyat aracılığıyla bize kazandırdığı karakter Başkomiser Nevzat yine baş rolde. Karakter yaratmak ve onu okuyucuya sevdirmek dünyanın en zor işlerinden biri. Ama Ahmet Ümit bunu başarıyla kotarmış. Bilmeyenlere bir ön bilgi olsun; Nevzat, karısını ve kızını faili belirsiz bir patlama sonucu kaybetmiş yalnız ve hüzünlü bir adamdır. Gerçek bir İstanbullu'dur ve Balat'ta yaşar. 58 model bir Renault kullanır ve zaman zaman emektarı onu yolda bırakır. Sevgilisi Evgenia'nın işlettiği Tatavla meyhanesine takılır ve rakı, Osmanlı yemekleri ve Türk sanat müziğini sever. Yardımcısı Ali komiser ve laboratuvar uzmanı Zeynep cinayetleri çözerken hep onun yanındadır.
Gelelim kitaba, ilk hikaye "Aşkımız Eski Bir Roman" Pera Palas'ta geçiyor. Edebiyata meraklı bir adam, sadece roman karakterlerine benzeyen kadınlarla ilişkiye girebilmektedir ve bir akşam Pera Palas'ta, Agatha Christie kılığına girmiş biri tarafından öldürülür. Maktülün ilk karısı, ikinci karısı, beraber olduğu kadınlar... acaba cinayeti kim işlemiştir?
İkinci öykü "Overlokçu Kız" yoksul semtlerde yaşanan töre sorunsalı, uyuşturucu, mülteci problemi ve zengin eş peşinde koşmak gibi konuları ele alıyor. Katili tahmin etmek ise hiç zor değil.
Üçüncü öykü "Sergey Nikolayeviç Jerkovski’ye Ne Oldu?" da kansere çözüm bulan bir Rus profesör İstanbul’a bir seminer için gelir ve ortadan kaybolur. Bu arada İstanbul'un zengin bir semtinde işlenen aile cinayeti ve ardından gerçekleşen intihar vakasının bu kaybolma olayı ile ilgili olduğu anlaşılır. Korsan taksi, Türk-Suriyeli esnaf çatışması, kabadayılık öyküleri ve yine eski romanlardan Janti Cemal karakteri de olay örgüsü içinde karşımıza çıkar.
Ahmet Ümit, ülkemizin güncel konularıyla ve sorunlarıyla hikayelerini ele alan bir yazar. Bu kitabı da aynı özellikleri taşıyor. Keşke bu kitap da üç ayrı öyküden oluşmasaydı da aralarında bir bağlantı olsaydı. Bu kadar sürükleyici romanlarına alıştığımız bir yazar için zayıf bir öykü kitabı olmuş. Yine de Baş komiser Nevzat meraklılarına iyi gelebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder