12 Haziran 2012

Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları:SU - Buket Uzuner




Uyumsuz Defne Kaman'ın hikayesiyle, yaradılışın 4 temel ögesi Su, Ateş, Toprak, Hava temalarının üzerine yazılan serinin ilk kitabı "SU", bir çırpıda okunan bir eser... Okunurken de Kutadgu bilig ve Türklerin eski dini Şamanizm ile ilgili bilgiler sunuyor... 
Aktivist ve çevreci gazeteci Defne Kaman, en son Kadıköy vapuruna binerken görülür ve ortadan kaybolur. Kayboluşunun 40. gününde, Şaman anneannesi, kendisiyle yüzde yüz zıt kızkardeşi ve kendisini benimsemeyen annesi karakola başvururlar. Yıllık iznini kullanmak için gün sayan Alevi komiser Ümit, bir şekilde bu kayboluş hikayesinin içinde kaybolur. Ailesinden uzaklara kaçan sırlarla dolu Sahaf Semahat ile beraber Şaman Anneannenin etki alanına girerler. Komiser, kendisini, Defne Kaman'a akrabası kadar yakın hisseder. En sonunda düğümler çözülür; Defne Kaman, kocası tarafından taciz edilen bir kadın hakkında yazdığı yazı dizisi yüzünden, canavar koca tarafından ölümüne kovalanmış ve adamın bulunmasıyla ortaya çıkmıştır.
Buket Uzuner, bu kitabında eski kitaplarının kahramanlarını da anmadan edememiş.. Şamanizm, Alevilik, Kutadgu bilig üçgeni içinde okuyucuyu bu konularda bilgi sahibi olmaya yönlendiriyor. Diğer üç kitabı sabırsızlıkla bekliyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder