8 Şubat 2021

Dövüş Kulübü - Chuck Palahniuk



Dövüş Kulübü'nün ilk iki kuralı nedir?
Dövüş Kulübü'nün ilk kuralıDövüş Kulübü hakkında konuşmamaktır. Dövüş Kulübü'nün ikinci kuralıDövüş Kulübü hakkında konuşmamaktır.

Amerikalı yazar Chuck Palahniuk tarafından 1996 yılında yazılan ve yeraltı edebiyatının kült romanları arasına giren kitap, 1999 yılında filme çekilerek Brad Pitt ve Edward Norton'lu kadrosuyla adından çokça söz ettirdi.

Çalıştığı şirkette mutsuz olan ve iş gereği yaptığı yolculuklar ve stres nedeniyle insomnia (uykusuzluk) hastalığına yakalanan anlatıcı, doktorunun tavsiyesi ile kanserli hasta gruplarına gider ve orada kendisinden daha vahim durumda olan insanların arasında şifa bulmaya çalışır. Bu toplantılar esnasında kendisi gibi hasta olmayıp bu toplantılara katılan Marla ile tanışır. İkisi de farklı zamanlarda farklı toplantılara devam eder.  Gittiği bir plajda tanıştığı Tyler Durden ile beraber bir dövüş kulübü kurarlar. Tyler, anlatıcının olmak istediği kişinin tüm özelliklerine sahiptir. Karizma, düzene karşı isyan, sertlik... Anlatıcı, Tyler'ın evine taşınır. Dövüş Kulübü, zamanla tüm ülkeye yayılır. Anlatıcı, her yerde kulübün üyeleriyle karşılaşır ve itibar görür. Kulüpler, kapital dünyada kendini önemsiz hissedenler için bir buluşma noktasıdır. Dövüşerek, kan akıtarak kemikleri kırılarak dünyada var olduklarını hissederler. Dövüş Kulübü'nü Kıyamet Projesi izler. Tyler bir görünüp bir ortadan kaybolmaktadır. Anlatıcı onu bulmak için şehir şehir dolaşır. Projelerin çığrından çıktığını görünce polisle irtibata geçer. Kıyamet projesi kapsamında en uzun bina yerle bir edilecektir anlatıcı ağzına bir silah sokup polisleri burada bekler. Artık her şeye son verme zamanı gelmiştir.

Çağdaş edebiyatın en iyi örneklerinden sayılabilecek kitap, filmi sayesinde hak ettiği başarıyı elde etmiş. Denemekte fayda var...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder