15 Şubat 2021

Kasiyer - Sayaka Murata

 


Margaret Atwood'un "Evlenilecek Kadın" kitabından sonra yine bir kadın yazar Sayaka Murata ve yine konu yalnız bir kadının toplum içinde özgürleşme sancıları. İster 50 yıl önce olsun, ister günümüzde, ister Amerikan toplumunda ister Japon bu konu daha çok kitaba konu olur.

Bu arada Murakami okuya okuya Japon edebiyatına epeyce alıştım. İlk kitaplarda tuhaf gelen falanca Bey falanca Hanım tamlamaları - ki sanırım -san ekine tekamül ediyor- artık oldukça doğal geliyor. Bu arada Sakaya Murata'nın da 2001 yılında Gunzo, 2013 yılında Mishima Yukio ödüllerini aldığına da değinmek lazım. Japon edebiyatı fırtına gibi esiyor gerçekten... "Kasiyer" romanı Japonya'da 600 bin adetten fazla satınca önce İngilizceye ardından da dünya çapında pek çok dile çevrilmiş. 

Keiko Furukura, 18 yıldır yarı zamanlı olarak bir markette kasiyerlik yapmaktadır. Bizim tabirle ne uzar ne de kısalır ancak bu sıradan yaşamdan bir o kadar da memnundur. Ancak çevresi Keiko'nun hayatından nedense rahatsızdır. Ne zaman güzel bir iş bulacak, ne zaman daha çok kazanacak, ne zaman birini sevip evlenip çoluk çocuğa karışacak, ne zaman normal bir insan olacaktır...  Ancak çocukluğundan beri normal biri olmayan, iki arkadaşı kavga ederken ayırmak için birinin kafasına kürekle vuran, sinir krizi geçiren öğretmenini sakinleştirmek için eteğini aşağı çeken  Keiko'nun  kendini sakinleştirip uyum sağladığı tek yer çalışmaya başladığı süpermarket olmuştur. 

Orta yaşlı Şiraha'nın markette çalışmaya başlamasıyla Furuka Hanım'ın hayatı değişime uğrar. Önce çalışmayı pek sevmeyen Şiraha marketten kovulur ve Keiko ile aynı evi paylaşmaya başlar; ardından Keiko işten ayrılıp kendine toplumun öngördüğü hayatı yaşamak için bir adım atar. Ancak bir müddet sonra yataktan kalkmak için bile bir amacı kalmadığının farkına varır. Markette bir sürü çalışan, müdür ve marka eskitmiş, rüyasında bile kasiyerlik yapan, zamanla marketin bir parçası haline gelen Keiko için hayat nasıl devam etmelidir?

Bu kısacık romanda koca bir dünya var. 

Okuma listenize alın derim...






        


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder