14 Şubat 2021

Evlenilecek Kadın - Margaret Atwood


“Belki kadınların üniversiteye gitmelerine izin verilmemeli; böylece sonradan, düşünen kafalar olarak hayatta neler kaçırdıklarını hissetmezler.”

"Damızlık Kızın Öyküsü" adlı distopik kitabıyla tanıdığımız 2000 Booker Ödülü sahibi Margaret Atwood'un 1969 tarihli ilk romanı olan "Evlenilecek Kadın", Doğan Kitap tarafından Türkçeye kazandırıldı.  Feminist hareketin güçlü etkisini yansıtan kitabı, yazıldığı dönemin şartlarında değerlendirmek gerekiyor. 

Marian, tüketici davranışlarını ölçen bir araştırma şirketinde çalışmaktadır. Ev arkadaşı Aisley ile yalnız yaşamaktadır ve bu durum, ev sahibinden mahalle bakkalına kadar çevre baskısına maruz kalmalarına sebep olmaktadır. (ki bu durum bize pek yabancı değil; yalnız yaşayan bir kadınsanız toplum işgüzarlarının üzerlerine vazife olmayan denetleyici davranışlarına maruz kalmanız çok normaldir...) Marian, gelecek vadeden ve iyi bir eş adayı olan hukukçu sevgilisi Peter'den evlilik teklifi alır ve hiç tereddütsüz kabul eder. Ancak tesadüf eseri tanıştığı, kendisine bile gelecek vaad edemeyen İngiliz Edebiyatı öğrencisi Duncan'a ilgi duymaya başlar. Duncan'ın yaşadığı dünya Marian'a öğretilenlerden çok farklıdır. Marian'ın ideal evlilik tanımı günden güne değişirken et yiyememeye, Peter'i, aşkı, geleceğini sorgulamaya başlar. Bir parçası olduğu tüketim toplumunda, kadının yeri ve ondan beklenenler nedir ve buna karşılık Marian'ın kararları nasıl değişecektir.

Atwood'un günümüz koşullarında dahi güncelliğini kaybetmeyen yarım asırlık romanı okunmayı kesinlikle hak ediyor. Hele bir kadınsanız ve toplumun sizden beklediği davranışlar hayatınızı belirliyorsa...









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder