20 Mayıs 2012

Can Dostum / Intouchables

Bizim Fransız dostlar bu filmden bahsettiklerinde filmin varlığından bile haberim yoktu... Nihayetinde İstanbul'da vizyona girdi ve Gani Müjde'nin bir tweetiyle ilgimizi çekti. Müjde, aynen şunu yazmıştı:" Can Dostum süper bir film... Fransa'nin gise rekortmeni ama 10 kisi seyrediyoruz sinemada..." 
İşte bu bizim için kırmızı alarmdı. Çünkü genellikle hangi filme gitsek biz de aynı duruma düşüyor, en ücra salonlarda, bir avuç kişi ile film izliyorduk. Ne yapalım film beğenimiz bu bizim, asla popüler filmler ilgimizi çekmiyor.. Neyse bugün filmi izleme fırsatını bulduk ve tabii çok beğendik. Intouchables, tüm zamanların en çok izlenen 
Fransız filmi ve gerçek bir hikayeden uyarlama...

Philippe, yıllar önce geçirdiği bir yamaç paraşütü kazası sonucu boynundan aşağısı felç olmuş, zengin bir Fransız aristokrat. Kendisine 7/24 hizmet verecek bir bakıcı arıyor ve iş başvurusu yapanlar arasından Driss'i işe alıyor. Herkes, hapisten yeni çıkan Driss'in bu işe uygun olmadığını düşünürken, farklı hayat anlayışı ve enerjisi ile Driss, Philippe'nin can dostu haline geliyor. Felçli yaşamında kendine acımaktan vazgeçen Philippe, yeniden gülmeyi ve yaşamın güzelliğini keşfetmeyi öğreniyor. 


Omar Sy, enerji dolu, dinamik, duygusal bakıcı rolünde filme hareket katarken, François Cluze ise huysuz, umutsuz felçli Philippe'yi, bedenini kullanmadan sadece mimikleriyle başarıyla canlandırmış. Fransa’nın Oscar ödülleri diye tabir edebileceğimiz Cesar Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu kategorisinde aday olan Cluzet (Philippe), ödülü rol arkadaşı olan Omar Sy’ye (Driss) kaptırmış. Film, müzikleriyle kulağınıza da hitap ediyor.
Bu tip filmlerin de bir gün ülkemizde daha geniş kitlelere ulaşması dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder