13 Eylül 2012

Mehmet: Fay Kırığı 1 / Emine: Fay Kırığı 2 - Mehmet Eroğlu



Mehmet Eroğlu’nun Fay Kırığı 1 ve 2 kitapları, Hakkari’deki askerliğinin ardından 15 yıl boyunca hiçbir işte dikiş tutturamayan Mehmet Esen karakterinin çevresinde geçer. Günümüzde muhafazakar kesimin eline geçen zenginlik, bu kesimi temsil eden bir ailenin karakterlerinde çok güzel anlatılır. Muhafazakar ailenin oğlu Yakup, şu an batmakta olan bir şirketin hissedarı Cenk, sendika yöneticisi Altan ve şu an bir öğretim görevlisi olan profosör, Mehmet’le asker arkadaşıdır. Mehmet, mayına basan Yakup’u ölümden kurtarmıştır. Yakup yarı sakat ve yarı ölü bir hayat sürerken zenginlikten yükselen ailesine yüz çevirir ve bir tarikat hocasının yanında yaşayıp onun radikal sendikacı fikirlerini benimser. Yakup’un babası Abdullah Bey, Cenk’in ailesine ait tekstil firmasının hisselerini satın alır, genel müdür olarak da her iki ailenin de tanıyıp güvendiği Mehmet seçilir.

Mehmet, muhafazakar çevreye girer ve istemese de onların yaşam çarkına adapte olur. Yakup’un kardeşi, türbanlı Emine ile yaşadığı saf aşk, bu çevreye ayak uydururken pek çok şeyi kabullenmesine, değişik bir dünyaya adım atmasına sebep olur. Emine tüm dürüstlüğüyle ona içinden geçenleri söylerken Mehmet, kendinden ödün vermeden kurallara adapte olur.

2. Kitapta Mehmet ile Emine evlenirler. Tanrı’yı arada bir anan biri ile rabbinin adını ağzından düşürmeyen, her şeyini tutucu ablasının direktifleriyle yerine getiren, evde normal bir genç kadın gibi başı açık ve minilerle gezen, beş vakit namazını ihmal etmeyen, tek amacı çocuklar doğurmak olan ve yaptığı düşükleri, oruç tutmayan, içki içen kocasının lanetine bağlayan bir Emine görürüz.

Mehmet’in kendinin bile bilmediği hırsları onu zirveye taşırken, gitgide karısıyla arasındaki uçurum büyür. Emine en büyük ideali olan çocuk uğruna can verirken, Mehmet, doğan çocuğu ölmeden önce ona geçen mirası, Yakup’un ideali radikal islami kominist hareket uğruna bağışlar ve eski yaşamına geri döner.

Gayet karışık anlatmış olabilirim ama 300 sayfalık ilk roman ve 579 sayfalık ikinci romandan sonra bir de “Rojin” romanı gelecek ki sanırım  o da bu iki kitapta bahsedildiği üzere Türk-Kürt savaşını konu alacak… Mehmet Eroğlu’nun bu üçlemesi, şu an ülkemizdeki etkin çevreleri çok gerçekçi ele alıyor. Biraz ağır okunsa da, 3. Kitabı sabırsızlıkla bekliyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder