30 Eylül 2012

Çoluk Çocuk - Patti Smith


"...Robert hakkında, bizim hakkımızda yazabileceğim daha pek çok hikâye var. Ancak anlattığım hikâye bu. Anlatmamı istediği hikâye bu. Sözümü tuttum. Dünyanın kara ormanına dalan Hansel ile Gretel gibiydik. Asla hayal bile edemeyeceğimiz cazibelerin, cadıların ve iblislerin yanı sıra ancak bir kısmını hayal ettiğimiz ihtişamlarla karşılaştık. Bu iki genç adına hiç kimse ne konuşabilir, ne de birlikte geçirdikleri günler ve geceler hakkında doğruyu söyleyebilir. Bunu sadece Robert ile ben anlatabiliriz. Onun deyişiyle, bu bizim hikâyemiz. Ve o gittiği için, bunu size anlatma görevini bana bıraktı. “ diyor Patti Smith "Çoluk Çocuk" kitabında... 68 kuşağının ne olduğunu biz sonradan doğanlara en doğru şekilde aktarıyor.


 Patti Smith ve Robert Mapplethorpe, 20'li yaşlarında NewYork'ta tanışırlar. İkisinin de amacı sanatçı olmaktır. O yıllarda ünlü ve ünsüz pek çok sanatçıyla birlikte görürüz onları, bir taraftan açlık, bir taraftan parasızlık, aynı odayı, aynı hayatı, aynı ekmeği paylaşırlarken önce sevgili olurlar, ardından  eşsiz bir dostluğa adım atarlar. Bulundukları çevre ve yaşadıkları Chelsea Oteli'nde, Salvador Dali'den Bob Dylon'a, Janis Joplin'den Jimmy Hendrix'e, Andy Warhol'a kadar pek çok ünlüyle yolları kesişir. Robert, fotoğrafçılık alanında adından sıkça söz ettirirken, Patti, müzik konusunda aranılan bir isim haline gelir. Bir müddet sonra yolları ayrılır, Robert, erkek arkadaşıyla NewYork'ta yaşamaya devam eder, Patti ise evlenip NewYork'tan ayrılır. Robert'a AİDS teşhisi konduğunda Patti, ikinci çocuğuna hamiledir. 
Uyuşturucunun, alkolün, ilişkilerin had safhada tüketildiği yıllarda, hoş görünün, paylaşımın, aşkın, sanata tutkunun ve dostluğun en güzel hikayesini anlatmış Patti Smith. Kitapta bahsedilen, sanatçıların, kitapların, eserlerin, müziklerin, filmlerin ancak yarısından bilebildiğim için zaman zaman mutsuz olsam da, Robert Mapplethorpe'un anısına yazılmış olan bu epik destanı yine de zevkle okudum. 



Just Kids





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder