20 Nisan 2014

Kafkas Tebeşir Dairesi

Bertolt Brecht’in 1944 yılında yazdığı Kafkas Tebeşir Dairesi, Songül Öden ve Levent Ülgen'in oyunculuğuyla, Sadri Alışık Tiyatrosu tarafından seyirciyle buluşuyor. Müzikal oyun, anı zamanda seyircilerin içinde yer alan, müzisyen kadrosuyla ve müzikleriyle izlenilebilir bir özellik kazanıyor.
Son zamanlarda bana ne oldu bilmiyorum... Gittiğim tüm tiyatro oyunlarından hüsranla ve sıkıntıyla çıkıyorum.



"Kafkas Tebeşir Dairesi" de dediğim gibi arada sırada çalan keyifli müzikleri olmasa hiç çekilmeyecekti... Songül Öden'in özellikle bariz bir şekilde ağlayarak ve canla başla oynadığını görüyorsunuz. Levent Ülgen de şimdinin alkolik yargıcı, eskinin hırsızını gayet iyi canlandırıyor. Ancak oyun genelde çok sıkıcı ve okul müsameresi ayarını geçemiyor.
Konuya gelince, Gürcistan prensesi bebeğinin üzerine titrerken, bir ayaklanma sonucu eşinin öldürülmesiyle ülkesinden kaçmak zorunda kalır. Hangi elbisesini alacağını düşünürken bebeğini sarayda unutur. İyi kalpli hizmetçi Gruşa çocuğa sonuna kadar sahip çıkar ve "kendi çocuğum" diyerek ölümden kurtarır. Ülkede asayişin sağlanmasıyla prenses ülkesine geri döner ve çocuğunu geri almak için mahkemeye baş vurur.
Burada Hz. Süleyman'ın hakemlik yaptığı bir olayın benzeri devreye girer. Tebeşirle çizilen bir daire içindeki bebeği kim kolundan çekip kendi tarafına alırsa, annesi o'dur. Olay, iki kez tekrarlanır. Her ikisinde de prenses, bebeği acımasızca çekiştirip kendi tarafına çeker. Ancak yargıcın kararı bebeğin annesinin Gruşa olması yönündedir. Çünkü, iyi kalpli hizmetçi, çok çekiştirirse kolu kopar diye her seferinde prensese yenilmiştir. Bir çocuğun annesi onu doğuran mıdır yoksa yetiştiren midir? 
Brecht´in Amerika´da geçirdiği uzun göçmenlik yıllarının bir ürünü olan oyun, ilk kez Amerika´da, 1954´te ise Doğu Almanya´da Berliner Ensemble´ın yorumuyla sahnelenmiş. Ne diyeyim... Brecht tutkunuysanız ya da oyuncuları sahnede izleme sevdasındaysanız gidin... Benim çok sıkılmış olmamı da unutun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder