20 Nisan 2014

Kitap Hırsızı


Marcus Zusak'ın, ikinci dünya savaşı sırasında, Liesel adında ufak bir kızın  başından geçenleri kaleme aldığı "Kitap Hırsızı" kitabının aynı adlı sinema uyarlamasını İstanbul Film Festivali'nde izleme imkanım oldu. 
Geoffrey Rush ve Emily Watson gibi iki usta oyuncuya eşlik eden Sophie Nelisse ve Ben Schenetzer, 2013 yapımı filmde, yönetmen Brian Percival ile harika bir ekip oluşturmuşlar. Geçtiğimiz kış okuduğum ve çok beğendiğim kitap, düşündüğümden çok çok üstün bir şekilde görsel olarak seyirciye ulaşmış.


Liesel, evlatlık olarak verildiği ailenin yanına götürülürken küçük erkek kardeşini Azrail alır. Kardeşini gömen mezar kazıcıların düşürdüğü, "Bir Mezar Kazıcının El Kitabı" isimli kitap, daha sonra büyülenip etkisinden kurtulamayacağı kitapların dünyasında, sahip olduğu ilk kitap olur... 
Evlatlık verildiği ailenin müşfik ve duygusal babası Hans Hubermann (Geoffrey Rush) ile katı görünümlü ancak iyilikle dolu annesi Rosa Hubermann ( Emily Watson), Liesel'e sıcak bir yuva sunar. Ailenin çok eski bir dostu olan Yahudi Max'ı bodrumlarında saklarken, savaşın verdiği açlık ve yoksulluğun gölgesinde birbirlerine daha çok kenetlenirler. Ancak savaş acımasızdır ve filmin ana kahramanı Azrail'in işi başından aşkındır.
Nazi Almanyası için bir özeleştiri niteliğinde plan film, deli bir diktatörün halkını kendisine nasıl inandırmaya çalıştığını, herkesi kendisi gibi düşünmeye nasıl zorladığını açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Ari Almanlar da kendisine sonuna kadar inandıklarını hep kanıtlamak zorundalar... "Neden, niçin, nasıl" ı düşünmek yasak. Öyle bir Alman olacaksın ki gözünü kırpmadan komşunu gammazlayıp şimdiye kadar dost olduğun Yahudileri bir pislik olarak göreceksin ve gerekirse inanmadığın değerler için zorla savaşacaksın...




Vizyona girmesini bekleyin ve koşa koşa gidin... Eğer vizyona girmezse, internetten edinmeye çalışın ve mutlaka izleyin. Ben filmini de en az kitabı kadar beğendim. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder