27 Ocak 2013

Tüm İnsanlar Gibi - Samuel Butler


1835-1902 yıllarında yaşayan İngiliz yazar Samuel Butler,ailesine, çevresine ve kiliseye karşı duyduğu nefret nedeniyle, din adamı olmasını isteyen babasına karşı gelerek Yeni Zelanda'ya gider; orada hayvancılık yaparak edindiği servetle tekrar ülkesine döner. Dönemin tabu yıkan adamı Darwin'in kuramını benimser ve Hristiyanlığı hicveden kitaplarıyla tanınır.

Yazar, "Tüm İnsanlar Gibi" kitabında da İngiliz Viktoryen burjuva döneminde yaşayan Pontifex ailesinin üç kuşağını kaleme almıştır. Babasının din adamı olmasını istediği ve maddi manevi tüm baskıları uyguladığı üçüncü kuşak Pontifex, ailesinden tamamen kopar ve mirastan bile vazgeçip iyisi ve kötüsüyle kendi hayatını yaşar. Halasından kalan miras, ona istediklerini yazabilmenin kapılarını açar. Etkilendiği Darwin, onu kiliseden yavaş yavaş uzaklaştırırken pek çok bölümde, Hristiyanlığın mucizelerini alaya alır ve kutsal kitaptan alıntılar alır. 

Yazıldığı dönem göz önüne alındığında devrim niteliğinde olan fikirler nedeniyle yazar, kitabını ölümünden sonra, 1903 yılında yayınlatmayı seçmiştir.  Klasik İngiliz Edebiyatına ve yazarlarına ilgisi olanlar için kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap.

The Way of All Flesh






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder