27 Ocak 2013

Silver Linings Playbook - Umut Işığım



Matthew Quick'in çok satanlar listesindeki aynı adlı kitabında sinemaya uyarlanan "Silver Linings Playbook", Türkiye'deki ismiyle "Umut Işığım", en iyi film, En İyi Yönetmen: David O. Russell, En İyi Erkek Oyuncu: Bradley Cooper, En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Robert De Niro, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jackie Weaver, En İyi Uyarlama Senaryo: David O. Russell, En İyi Kurgu dallarında 2013 yılının oscarlarına aday.
The Fighter "Dövüşçü" filmiyle tanıdığımız yönetmen David o.Russell, oldukça samimi ve gerçekçi bir film yaratmış. Karısını  bir tarih öğretmeniyle yakalayan Pat (Bradley Cooper), adamı öldüresiye döver ve 8 ayını bir rehabilitasyon merkezinde geçirir. Annesi, onun tüm sorumluluğunu üstlenerek eve geri götürür. Evde, obsesif -kompulsif ve öfkeli baba Robert de Niro ile duygusal ve pasif anne ile birlikte, duygusal iniş çıkışlar, normal hayata dönememe sıkıntısı ve eski hayatını tekrar kazanma takıntısıyla birlikte yaşayan Pat,  tam bir çıkmazdadır. Kocasının ölümünden dolayı depresyonda olan Tiffany 'nin (Jennifer Lawrence) hayatına girmesiyle Pat'in yaşamı farklı bir boyuta geçer.
Tiffany, kendi iniş çıkışlarıyla, Pat'i biraz daha gerçek yaşama hazırlar. Birlikte hazırlandıkları bir dans yarışması, müziğin büyüsü, yeni bir uğraş, onları birbirlerine yaklaştırırken her ikisi için de umut ışığı olur. Pat, sadece eski karısını geri kazanmayı düşünürken, ikinci şansın cazibesinin farkına varır. Filmde, dram, romantizm ve komedi iç içe geçmiş. Pat'in eve ilk döndüğünde yaşadığı hezeyanlar ve ilaç etkileşimleri, aile içi kavgaları ve bu olgun yaşında dahi çaresiz kalan babasından dayak yemesi, ailecek tüm mahalleyi ayağa kaldırmalarını içim burkularak izledim. Pat ve Tiffany'nin birbirlerine inanarak dans yarışmasına hazırlanmasını ve yarışmayı ise büyük bir mutlulukla izledim. 
Bradley Cooper için bence bu film bir umut ışığı olmalı; şimdiye kadar sadece komik, romantik, yakışıklı jön oyuncu imajı çoktan geride kalmış ve son derece gerçekçi rolüyle oscar adaylığını hak etmiş. Kendisi oscarı alır mı bilemem ama partneri Jennifer Lawrence için artık oscar zamanının geldiği kesin. Filmin playlisti de çok başarılı, eski karısıyla düğün şarkısı olan Stevie Wonder imzalı  My Cherie Amour  şarkısı ise pek çok yerde Pat'i çıldırtmaya yetiyor.
Bu samimi, eğlenceli ve düşündürücü filmi mutlaka seyredin. Her ailede ve hepimizin yaşamında zaman zaman zorlandığımız ve dibe çöktüğümüz kısımlar oluyor.Yeter ki çok uzun sürmeden umut ışığını görebilelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder