2 Temmuz 2020

Ben, Robot - Isaac Asimov



Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Yahudi kökenli Amerikalı yazar ve biyokimyager Isaac Asimov'un yazdığı "Beni Robot", bilim kurgu dünyasının popüler eserlerinin başında geliyor. Robotlar hakkında üç kanun var:

1-) Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.

2-) Robotlar, birinci kanunla çelişmediği sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.

3-) Robotlar birinci ya da ikinci kanunla çelişmediği sürece kendi varlıklarını korumak zorundadırlar.

Kitabın içindeki yer alan sekiz hikayede, robotların zaman içindeki evrimine şahit olurken robotlar ve insanlık arasında yaşanabilecek sorunlara değinilir. Ancak pek çok bilim kurgu eserinin tersine Asimov'un robotları dünyanın efendisi olmaya kalkışmaz, robotluğun kitabını yazmaya çalışır. 

Öyküler, 2070’li yıllarda emekli bir robopsikolog olan Susan Calvin’in kendi deneyimlerini konu eder. İlk hikayenin robotu Robbie'nin düşünme yeteneği yoktur ve tek gayesi evin kızı Gloria'yı eğlendirmektir. Ailesi, robotun varlığından ötürü kızlarının sosyalleşemediğini düşününce robottan kurtulma yolunu seçerler... Devan eden öykülerde robotların gün be gün geliştiğini görürüz. Örneğin Cutie, düşünüp kendi varlığını sorgularken son öyküdeki robotların ülkeyi yönettiğini görürüz. 

Bilim kurgu meraklıları ve klasik, kült kitap sevdalıları asla bu kitabı atlamamalı...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder