2 Temmuz 2020

İskandinav Mitolojisi - Neil Gaiman





Pek çok hikayesine aşina olduğumuz Yunan ve Roma Mitolojilerinden sonra İskandinav Mitolojisi de hak ettiği ilgiyi görmeye başladı. Geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivalinde İskandinav Mitolojisinden esintiler taşıyan bir film seyretmiş ve akabinde Bahariye'de bir kitapçıya girip Neil Gaiman'ın "İskandinav Mitolojisi" kitabını almıştım. Gaiman'ı her zaman severek okurum ancak "Amerikan Tanrıları" beni biraz aşmıştı ve "İskandinav Tanrıları" için de aynı endişeyi taşıdım açıkçası...

Ancak bu kitaba hayran kaldım. Kitap, bir Neil Gaiman kurgusu olmak yerine gerçek İskandinav mitolojik hikayelerinin kronolojik bir derlemesi...Evrenin ve tanrilarin olusumu ile baslayip Ragnarok (Kiyamet)'a kadar olan surecteki hikayelerde yüceler yücesi bilge ve kurnaz tanrı Odin, güçlü kuvvetli oğlu Thor, Odin'in kan kardeşi oyunbaz ve düzenbaz Loki, Elfler, cüceler, devler tanıtılırken, Odin'in bir gozunu nasil kaybettigini, Thor'un Mjolnir'i nasil edindigi , çekicinin nasıl çalındığı, bal şarabının kaynağı ve daha pek cok soruya cevap buluyoruz. 

Bu ilginç ve son derece başarılı bir şekilde kaleme alınmış kitap gerçek anlamda bir genel kültür kaynağı. Mitoloji severler sakın atlamayın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder