30 Haziran 2020

Babam Öldüğünde Ağlamadım - Iris Galley




Iris 9 yaşından 14 yaşına kadar babasının cinsel tacizine uğrar. Bir gün canına tak eder ve evdeki misafirlere içini döker. Misafirler polise haber verir. İki gün sonra babası intihar eder. Bir süre yakınlarınını yanında kalan Irıs, bir süre sonra bir enstitüye gönderilir. 40 yıl sonra seyrettiği bir Tv programından etkilenerek yaşadıklarını anlatan bir kitap yazar. Tüm hayatını, bunalımlarını, yaşadığı iç savaşları, günlüklerini de ifşa ederek gözler önüne serer.

Arka kapak yazısında ayrıntılı olarak belirtilmiş. Ensest üzerine yazmak ya da konuşmak hala bir tabu olarak görülüyor. Son istatistiklere göre ensest daha yaygın bir hale gelmesine rağmen (sadece İsviçre´de 45000 vaka kaydedilmiştir), kurbanları, yaşadıkları acıları ve yüz karası utançları insanlarla paylaşmaya cesaret edemiyor. Günümüzde bile bir baba işlediği insanlık suçundan habersiz kızına yıllarca tecavüz ediyor ve kimsenin ruhu duymuyor. 

Kitabı okurken boğazınızda bir yumruk oluşuyor, dehşetten eliniz ayağınız buz kesiyor. Bir baba bunu çocuğuna nasıl yapabilir ve bir anne buna nasıl göz yumabilir, aklınız hayaliniz almıyor. Bu tarz kitaplar belki bu istismarlara maruz kalan çocuklara bir ışık olur. Keşke çevirisi ve kurgusuna özen gösterilseymiş.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder