30 Haziran 2020

İnsan Olmak - Engin Geçtan




1983 yılında yayımlanan "İnsan Olmak", Psikiyatr Engin Geçtan tarafından kaleme alınmış. Aslında psikolojik ders notları değerinde olan kitap on üç bölümden oluşuyor ve hayatımızdaki sorulara cevap olmaya çalışıyor.


Var olduğumuz ilk andan günümüze kadar birey toplumdan nasıl etkilenir, toplumu nasıl etkiler? Bireylerin çocukluk yaşantılarının önemi nedir? Kalıtımla gelen davranışları çocukluk hayatı nasıl etkiler? Çocukken ihtiyaçlarımızın aşırı karşılanması ya da karşılanmamasının bireyin gelecek yaşantılarını olumsuz etkiler mi? Ana-baba davranışlarını kendi çocukluklarındaki yaşantıları etkiler mi? Bireylerin olumsuz duyguları ve bunlara bağlı olarak geliştirdiği savunma mekanizmaları kendi varoluşlarını nasıl etkiler? Güven duygusuyla büyüyen birey farklı mıdır? Terk edilmiş isek karşımızdaki kişiye karşı duyduğumuz öfke ve düşmanlık bilinçaltımıza nasıl döner? Değersizlik duygusunu körükleyen nedenler nelerdir? Kaygılardan kurtulmanın yolu nedir? Kahır, üzüntü, bedensel yorgunluk gibi nedenlerle sorumluluklardan kaçılabilir mi? Yaşlılık nasıl bir ruh durumunu beraberinde getirir? Hayatını yaşamak yerine getirilmesi gereken bir görev midir yoksa sonuna karar zevk alınması gereken bir süreç midir?

İnsan psikolojisi ilginizi mi çekiyor? Beynin kıvrımları sizi merak mı ettiriyor. Bu değerli insanın kitabını okumadan geçmeyin.







1 yorum: