12 Haziran 2020

Görünmeyen - Paul Auster

Aman Allahım bu nasıl müthiş bir kurgu... 




1967 yılındayız. Columbia'da ikinci sınıf öğrencisi Walker, bir partide, yine aynı üniversitede konuk olan İsveçli profesör Rudolph Born ve sevgilisi Margot ile tanışır. Dostlukları ilerler ve Born, Walker'a bir iş teklifinde bulunur. Walker bir edebiyat dergisi çıkaracak, Born ise bu derginin tüm masraflarını üstlenip ayrıca Walker'a bir ücret ödeyecektir. Öte yandan Margot ile Walker arasında bir ilişki yaşanmaya başlar. Walker'ın şahit olduğu Born tarafından işlenen şiddet dolu bir suç sonrasında üçlünün yolu ayrılır.

38 sene sonra Walker'ın üniversite yıllarındaki oda arkadaşı Jim, Walker'dan bir paket alır. Bu, Walker tarafından yazılmış bir otobiyografinin taslağıdır. Walker, yazar olan Jim'in fikrini sormaktadır. 60'lı yaşlarının başında olan Walker'ın lösemi olduğunu ve ölümüne çok az kaldığını öğreniriz. İki eski arkadaş buluşmaya karar verir ve bu arada kitabın devamı olan "Yaz", Jim'in eline geçer. Bu kez, Walker'ın kızkardeşi ile aynı evi paylaştığı ve sıradışı bir ilişki yaşadığı döneme tanıklık ederiz. Sonrasında, Walker eğitimi için Paris'e gider. Bu bölüm "Sonbahar"dır. Margot ile tekrar başlayan ilişkileri, Born'la karşılaşmaları ve Born'un evleneceği kadın Helene ve kızı Cecile ile olan ilişkileri bu dönemin konusunu oluşturur. Born, geleceği için tehlikeli olmaya başlayan Walker'ı sinsi bir planla Paris'ten uzaklaştırır. 

Finalde, Cecile, Born'u Juin adlı bir Karayip adasında ziyaret eder. Burada geçirdiği birkaç gün zarfında Born ile ilgili çarpıcı gerçeklerin farkına varır. Ve bu bilgileri içeren günlüğünü Jim'e ulaştırır.

Auster'ın etkileyici kurgusunu anlatmakta epey zorluk çektim. Son yıllarda okuduğum en İYİ kitaplardan biri oldu "Görünmeyen". Dil ve kurgu ustası bir yazar, her ne kadar okuduğumuz bir çeviri kitapsa da değinmeden edemeyeceğim müthiş bir çeviri... Seçkin Selvi'nin emeğine sağlık... Mutlaka okuyun... Bu kadar okunası kitap bulmak oldukça zor çünkü...














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder