27 Haziran 2020

Şiirin Kızkardeşi Öykü - Buket Uzuner




Buket Uzuner, yıllardır takip ettiğim ve okuduğum bir yazar. 2003 yılında yayınladığı kitabı "Şiirin Kardeşi Öykü"yü okumak bu seneye nasipmiş. Uzuner'in dili her zaman sade ve akıcı olmuştur. Bu öykü kitabında ise farklı bir üslup var. Biraz tekrarlar, biraz havada kalan konular, biraz şiirsellik... 

Kitaba ismini veren Şiirin Kardeşi Öykü, küçük bir kasabanın rutin hayatı içinde sıkılan bir çocuğun gözünden kasabaya gelen yeni öğretmenin yarattığı değişimler anlatılıyor. İçinden Deniz Geçen Şehir'de aşk halleri ve şehirler, Maria Magdelana Artık Utanmayacak'da gezginlerin yaşamı anlatılıyor. Son öykü "Cinsel Öyküler "ise bir beşleme. Beş arkadaş yıllar sonra bir araya gelip bir oyun oynarlar.  hepsi alkollüdür ve birbirlerine ilk cinsel deneyimlerini anlatırlar. Cinselliğin halen bir tabu olduğu toplumumuzda, ayıp ve yasaklarla büyümek, cinsel kimliğini bulamamak, ensest gibi toplum sapıklıkları ve daha pek çok özel konu ortaya dökülür.
İlk kez Buket Uzuner okuyacaklar için doğru bir kitap sayılmaz. Daha çok Buket Uzuner'i okumuş, hatmetmiş, özümsemiş okur için bir değişiklik kitabı. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder